Mąki młyna z Ludwikowic wyróżnione przez ekspertów programu "Doceń polskie"

Młyn Staniszewski i Wspólnicy jest jednym z laureatów audytu żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie". Mąki z oferty tego producenta zostały nagrodzone certyfikatami "Doceń polskie" i tytułami TOP PRODUKT. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej. Patronem honorowym programu "Doceń polskie" jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Doceń polskie

Doceń polskie

Doceń polskie

Mąka pszenna tortowa typu 450 oraz mąka pszenna luksusowa typu 550 z certyfikatem „Doceń polskie”. Kliknij w miniaturę aby powiększyć.

Mieszczący się w Ludwikowicach Kłodzkich Młyn Staniszewski i Wspólnicy Spółka Jawna jest jednym z laureatów XVI certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie".
Podczas audytu, który miał miejsce 29 kwietnia br. w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty "Doceń polskie" znalazły się wyroby dolnośląskiej firmy. Godło promocyjne zdobyły Mąka pszenna luksusowa typ 550 praz Mąka pszenna tortowa typ 450 z asortymentu tego wytwórcy. Specjały te otrzymały maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano im także tytuły TOP PRODUKT.
Obie mąki zostały uhonorowane po raz drugi. Pierwszy raz nagrodzono je podczas IX certyfikacji. Powtórne przyznanie wyróżnień dowodzi najwyższej jakości produktów z Ludwikowic Kłodzkich.

- Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego "Doceń polskie". Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.

Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty "Doceń polskie" są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność. - Od początku stawialiśmy i stawiamy na transparentność oraz sprawiedliwą ocenę dokonywaną przez niezależnych ekspertów, posiadających wiedzę oraz doświadczenie pozwalające im zweryfikować dostarczone próbki wyrobów. Warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie zgłoszone produkty przechodzą pozytywnie certyfikację. Wyróżniane są tylko te najbardziej wartościowe. Godło "Doceń polskie" to dla producentów powód do dumy, a dla konsumentów - gwarancja właściwego wyboru przy robieniu zakupów - podkreśla twórca programu "Doceń polskie".

Przedsięwzięcie mające na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Więcej informacji na temat programu można znaleźć na stronie internetowej www.docenpolskie.pl, a także blogu programu dostępnym pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.

* * *Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie"
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu "Doceń polskie" jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu "Doceń polskie" jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.